Sunday, October 25, 2009

Antara minat dan aurat

Saya di dapur membasuh pinggan mangkuk ketika tv menyiarkan klip video Stacy. Rentaknya sangat rancak.

"Kenapa bah kau berubah, kenapa bah?"

Stacy memang langsing. Tariannya pun ligat dan mantap. Teringat pada tarian Paula Abdul.

Fatihah melongo menonton klip video tersebut.

"Kakak, kenapa dia kurus?" tanya saya.

"Entah", itulah jawapan ringkas kegemaran Fatihah.

"Sebab dia suka menari, jadi kurang lemak. Jom kita menari kak."

Saya segera menyelesaikan basuhan dan cuba mengikut tarian Stacy. Fatihah ketawa besar. Mulutnya ditutup dengan tapak tangan kanan. Begitulah sepatutnya kalau hendak ketawa besar. Bukannya tidak boleh ketawa besar-besar tetapi jangan sampai bunyi ketawa itu terdengar begitu jelas.

"Mama tak malu ke? Nanti jiran belakang nampak?" tanya Fatihah sambil menunding jarinya ke arah pintu dapur yang sedikit terbuka.

Saya lega mendengar pertanyaan Fatihah. Sekurang-kurangnya setakat ini dia faham erti malu. Semoga dia nanti tahu meletakkan malunya di tempat yang betul hingga bila-bila.

Dengan tawaran kemudahan telefon mudah alih, remaja kini kian hilang malunya. Tiada pengecualian kepada remaja IPT. Telefon berkamera sering disalahguna. Kita dikuasai teknologi.

Ada yang menari hanya memakai pakaian dalam sahaja, dirakam dan dikirim kepada tersayang. Ada yang menari berkumpulan, ala-ala cat show, kurang sedikit nak jadi tiger show, dirakam dan ditayang secara rahsia atau rela kepada rakan lain.

Bolehkah kita menari? Boleh tapi menari di kalangan wanita dengan tujuan yang diberkatiNya! Menari tanpa baju? Mungkin saya bukan ahlinya untuk menjawab soalan tersebut tetapi saya suka dengan jawapan di bawah yang ditemui di internet dengan bantuan teknologi

Seluruh tubuh wanita adalah aurat bagi laki-laki yang bukan mahramnya. Ini tentunya sudah jelas. Adapun batasan aurat sesama wanita adalah dari pusat hingga lutut, sebenarnya hal itu berlaku dalam kondisi khusus. Yaitu jika ia berada di rumahnya di tengah-tengah saudara-saudara wanita dan karib kerabat wanitanya. Sedangkan pada dasarnya ia wajib menutup seluruh tubuhnya agar para wanita lainnya tidak mengikuti dan melakukan kebiasaan membuka aurat tersebut. Begitu pula ia wajib menutup anggota-angota tubuh yang menarik di hadapan mahramnya dan wanita-wanita selain keluarganya, agar tidak menjadi bahan pembicaraan disebabkan mereka itu menceritakan bentuk tubuhnya kepada orang lain.

Rasulullah Saw bersabda:
“Janganlah seorang wanita menceritakan seluk beluk wanita lain di hadapan suaminya hingga seolah-olah suaminya itu melihat dengan mata kepala.”


Maksudnya jika ia menampakkan anggota tubuh yang menarik seperti dada, lengan, perut, punggung, bahu, leher dan betisnya maka siapa saja yang melihat pasti akan terlintas dalam fikirannya hal itu.

Biasanya kaum wanita suka menceritakan apa yang mereka lihat dari wanita lain kepada keluarga mereka yang laki-laki atau perempuan. Hal itu tentu saja berbahaya. Oleh sebab itu ia wajib menutup anggota-anggota tubuh yang menarik seperti yang disebutkan di atas meskipun di hadapan mahram dan kaum wanita. Lebih-lebih di tengah keramaian, tempat-tempat pesta, resepsi, rumah sakit, atau sekolah meskipun di sekelilingnya kaum wanita. Kadang kala tanpa sengaja pandangan kaum pria dan remaja awal tertumpu pada mereka-sumber internet

Melalui pembacaan juga, saya mendapati menjadi tradisi wanita Arab berkumpul dan berhibur sehingga mendedahkan anggota tubuh sesama sendiri. Namun, itu tradisi bangsa mereka. Kita bangsa Melayu. Kita tiada tradisi tersebut. Saya fikir tradisi bangsa Arab itu terhasil kerana keadaan sosial negara mereka. Keadaan sosial wanita bangsa Melayu di Malaysia adalah berbeza. Kita berkumpul dalam keadaan lengkap berpakaian. Yang akan dibuka pun hanya tudung yang sehelai itu. Di asrama, kita lebih selesa berseluar panjang dan berTshirt. Ada juga yang memakai short, namun akan dipandang dengan pandangan yang tidak senang oleh rakan seasrama lain. Untuk ke tandas, ada yang berkemban dengan kain batik dan bahunya ditutup dengan sehelai tuala. Andai ada yang bertuala sahaja dan saiz tualanya hanya mentup antara dada dan pangkal peha, hati kita akan berbisik, ish...tak malu, nampak auratnya! Itulah budaya kita. Budaya yang selaras dengan kehendak agama, fikir saya. Tetapi itu senario saya dahulu semasa bersekolah dan di UIA. Saya tidak pasti bagaimana keadaan pelajar sekarang.

Apapun, buat yang suka menari, silakan. Menari boleh mengeluarkan peluh. Namun harus bijak menggunakan otak memikirkan di mana, bila dan bagaimana minat menari itu boleh dilaksanakan dan dirahmati Pencipta.

3 comments:

amirul_rafiq said...

(sambil menutup mulut dgn tangan kanan)...ups...xdpt bayangkan mcm mana agaknye puan tiru stacy menari "kenapa bah, kau berubah"...ehehehe

p/s: doakan kejayaan kami utk final exam ni =)

Ilham Ainol said...

Salam kunjung ke laman maya Pn Ani,

Saya akan ke mari seandainya ada masa terluang. Suka membaca dan mengikuti tulisan puan yang bersahaja dan bermanfaat. Teruskan.

Ah,semakin bijak seusai membaca dan menebak gugusan aksara yang
menghantar nilai-nilai didaktik dan nasihat yang praktikal.

Terima kasih...saya pun ada 2 orang
puteri yang semakin membesar...

aniisma said...

Salam

Mirul,tidak tertiru bah!penat!!!

En Ainol, anak gadis saya yang seorang itu, kelakunya cukup berbeza dengan teruna bertiga! susah!